HOE KAN JE EEN JETLAG VOORKOMEN?

Plan je een verre reis dan heb je sowieso kans op een jetlag bij heen- of terugreis. Het resultaat: je bent een beetje een zombie op de eerste vakantiedagen…
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

Of je begint met kleine oogjes weer aan de werkweek thuis. Is er dan geen manier om die jetlag te voorkomen? Natuurlijk wel, met deze tips verminder je de impact van lang vliegen op je lichaam.

GEVOLGEN LANG VLIEGEN

Als je naar een ander continent vliegt, doorkruis je verschillende tijdzones. Dat is je lichaam niet gewoon. Je biologische klok en slaapritme zijn dus in de war. Bijgevolg krijg je last van oververmoeidheid, indigestie, concentratieproblemen, duizeligheid, …

Vlieg je naar het oosten, dan heb je er last van op de heenreis. Bij een reis naar het westen (Noord- of Zuid-Amerika) dan voel je de jetlag pas bij het thuiskomen.

PAS JE SLAAPRITME AAN

De beste manier om een jetlag te voorkomen is je slaapritme voordien al aanpassen. Reis je naar het oosten, ga de dagen voor vertrek dan wat vroeger slapen. Het omgekeerde geldt natuurlijk voor reizen naar Amerika: kruip dan net iets later onder de dons. Op die manier is er voor je lichaam wat minder tijdverschil voelbaar. 

JETLAG AANPAKKEN TIJDENS DE REIS

Als je de keuze hebt, opteer dan voor een nachtvlucht. Dan is de kans groter dat je kan slapen op het vliegtuig. Je komt dan ’s morgens of ’s namiddags aan op je bestemming. Dat is makkelijker om je aan te passen. Belangrijk: ga niet meteen slapen bij aankomst in je hotel als het in het land waar je bent nog geen slaaptijd is. Je zou je jetlag er alleen maar mee verergeren.

Probeer je vakantie trouwens ook zoveel mogelijk in openlucht door te brengen. Het natuurlijke licht beïnvloedt je melatonineproductie. Melatonine is nu net de stof die je slaap- en waakritme bepaalt. Zo geef je je lichaam dus een soort reset. 

DAGRITME VAN VREEMDE CULTUUR

Je onderdompelen in vreemde culturen, daar hoort ook het dag- en nachtritme bij. Staan ze met de zon op? Eten ze vroeger of later dan wij hier? Doe dat dan ook.

In warme landen lassen ze bijvoorbeeld overdag gewoonlijk een rustpauze in. Ook eten ze dikwijls ’s avonds veel later dan we in onze wat koudere klimaten gewoon zijn. Dat heeft wel degelijk zijn nut.

Wil je het je lichaam makkelijker maken, volg je best meteen hun ritme. Wellicht zal je na verloop van tijd op hetzelfde moment wíllen slapen. Nog een mentaal trucje: zet je horloge al gelijk met de tijd van je bestemming van het moment dat je op het vliegtuig stapt. 

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!