SLAAPTEKORT. WAT ZIJN DE GEVOLGEN?

Nog wat bijwerken ‘na de uren’, je huis op orde brengen, tot in de late uurtjes blokken óf de bloemetjes buiten zetten…
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

… en toch weer vroeg uit bed ’s ochtends. Wie echt wil, vindt altijd een reden om niet te slapen. “Slapen doe ik als dood ben”, klinkt het in de volksmond. Maar is het wel een goed idee om op je slaap te beknibbelen omdat er te weinig uren in een dag lijken te zijn? De gevolgen van slaaptekort zijn niet te onderschatten.

SLAAPTEKORT EN JE FYSIEKE GEZONDHEID

In de huidige maatschappij lijkt het wel de standaard: wie zijn agenda niet volpropt, is lui. Je hebt het gevoel dat je constant onder druk staat om te presteren, om alles perfect te doen. Het ‘druk, druk, druk’ hebben wordt als iets positiefs gezien. Daarbij is een van de eerste zaken waarop we gaan besparen dikwijls onze nachtrust. Al is dat net allesbehalve positief.

Af en toe eens een nachtje slecht of weinig slapen, al dan niet bewust, vormt natuurlijk geen probleem. Maar doe je dit met regelmaat, dan wordt het een chronisch slaaptekort en dat is geen goed nieuws voor je gezondheid.

Slaap je één nacht niet, dan beïnvloedt dat alvast je weerstand, huid en hongergevoel. Slaap je een week lang minder dan 6 uur per nacht, dan schaad je de werking van maar liefst 700 genen.

En nog erger: wie consequent minder dan 6 uur per nacht slaapt, verhoogt de kans op een vroegtijdige dood met 12%! Een chronisch slaaptekort kan namelijk leiden tot verhoogde bloeddruk, obesitas, diabetes en hartfalen. Bij mannen tast het zelfs de vruchtbaarheid aan.

GROTER RISICO OP ONGEVALLEN EN MEDISCHE FOUTEN DOOR SLAAPTEKORT

Slaaptekort leidt snel – al na 1 nacht – tot een verminderde oog-handcoördinatie. Gevolg: de kans op een ongeval verdriedubbelt na 1 slapeloze nacht en dit verergert natuurlijk enkel naarmate je minder slaapt. Het is zelfs bewezen dat enkele wereldrampen, zoals Tsjernobyl en de ontploffing van de spaceshuttle Challenger te wijten zijn aan slaaptekort. 

Ook de medische wereld kan hierover meespreken, want heel wat medische fouten zijn (onder meer) te wijten aan een gebrek aan concentratie door slaaptekort. Vooral beginnende dokters werken geregeld in shifts van 24 tot 36 uur. Aan de Harvard Universiteit concludeerde men na onderzoek dat er 36% minder medische fouten gebeuren als je dokters shifts van ‘maar’ 16 uur laat doen en maximum 80 uur per week laat werken. De moeite waard, toch?

MENTALE GEZONDHEID

Nog niet overtuigd dat je wat meer moet slapen? Wel, sta er dan even bij stil dat ook je mentale gezondheid achteruitgaat als je niet voldoende nachtrust hebt. Het risico op psychische ziektes zou namelijk vergroten door slaaptekort. Het gaat dan om bijvoorbeeld angststoornissen, bipolaire stoornissen en depressie.

Ook je brein heeft namelijk elke nacht tijd nodig om te herstellen: het geheugen bijwerken, opslaan wat je overdag geleerd hebt, emoties verwerken, enz. Krijgen je hersenen die tijd niet, dan tast je de werking aan. Je gaat vatbaarder zijn voor negatieve gedachten, krijgt het moeilijker om met gevoelens om te gaan en op stress te reageren.

Conclusie: respecteer je nachtrust! Vermijd slaaptekort.

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!