5 SLAAPAPPS OM INSOMNIA AAN TE PAKKEN

Val je moeilijk in slaap, ben je ’s morgens niet wakker te krijgen of ben je gewoon nieuwsgierig naar je slaappatroon, dan loont het de moeite eens te snuisteren tussen de vele slaapapplicaties voor je smartphone.
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

Of je nu Android of IPhone hebt, er is enorm veel keuze. Dikwijls gratis of voor een paar euro. We maakten voor jou een selectie van 5 toffe en vooral nuttige slaapapps! 

PZIZZ

In slaap vallen binnen het half uur, dat leert Pzizz je. Of een powernap doen, dat kan ook. Een rustige stem praat je als het ware in slaap. Je hoort intussen zachte, bijna hypnotiserende muziek en allerlei kalmerende geluiden op de achtergrond.

Doe het licht uit, leg je comfortabel onder het dons en luister naar een Pzizz-soundtrack om volledig te ontspannen. Met de gratis versie heb je natuurlijk wat minder opties dan de betalende, maar het effect is sowieso relaxerend …

CALM

Wil je stress of slaapproblemen grondig aanpakken, dan helpt het om je levensstijl aan te passen. Regelmaat, rust en relativering doen je goed. Ben je wel ‘into’ meditatie, mindfulness en positive thinking, dan is Calm misschien wel iets voor jou. 

Het doel is eigenlijk om pauzes in te lassen in je dagelijkse leven, al is het maar voor een paar minuten. De app stelt je ontspanningsoefeningen zoals bodyscans voor, leert je mindful denken, helpt je te concentreren, enzovoorts. 

Je kan daarbij kiezen voor verschillende afbeeldingen en geluiden voor je startscherm. Alles om je tot rust te brengen … en op het einde van de dag hopelijk sneller in slaap te vallen.

SLEEP CYCLE ALARM CLOCK

Deze applicatie gebruik je om frisser op te staan. De truc is namelijk om wakker te worden in de juiste slaapfase. Gaat je wekker af terwijl je in je diepe slaap bent, dan vergroot je de kans op een ochtendhumeur want je voelt je niet uitgeslapen.

Door een bewegingssensor (tegenwoordig in elke smartphone aanwezig) meet Sleep cycle wanneer je in lichte slaap bent. Dan is het aangenamer wakker worden. Je geeft vooraf wel in wanneer je sowieso moet opstaan. Het enige risico is dat je een half uurtje vóór je eigenlijke wekkertijd gewekt wordt. De statistieken over je slaap kan je nadien ook bekijken.

SNORELAB/SNURKLAB

Als je snurkt, of dénkt dat je snurkt, komt Snorelab als geroepen. Niet alleen geeft het je inzicht in je slaappatroon, ook registreert het hoeveel en hoe luid je snurkt.  Op basis daarvan krijg je een snorescore. Je moet hierbij dus niét proberen om zo hoog mogelijk te scoren … ’s Morgens geeft de app je vervolgens tips om het snurken te verhelpen. Komt ongetwijfeld van pas!

ATMOSPHERE

Bij Atmosphere gaat het vooral om relaxerende geluidjes. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het geluid in deze app. Werkt knetterend vuur kalmerend voor jou? Zeemeeuwen, tsjirpende krekels of het gehuil van een wolf? Val je makkelijker in slaap met geroezemoes, politiesirenes of druk verkeer op de achtergrond? Of toch eerder met walvisgeluiden onder water? Voor ieder wat wils!

Als extraatje kan je zelfs binaurale en isochronische soundtracks beluisteren. Muziek kan je het niet noemen, eerder een combinatie van tonen die inwerken op je hersenen. Vreemd, inderdaad … maar wie weet wel dé truc om je in slaap te doen vallen!

Wat is jouw favoriete slaapapp?

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!