DONSDEKEN KOPEN: WAAROP LETTEN?

Wil je een donsdeken kopen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Graag maken we je wegwijs in de wereld van de dekbedden. Met helder en objectief advies om een gepaste keuze te maken.
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

Een echt donsdeken bestaat in principe enkel en alleen uit dons en/of pluimpjes. Maar het donsdeken wordt vandaag onterecht ook als synoniem van de bredere term "dekbed" gezien. Vandaar dat we toch nog even het verschil in vulling uitleggen. 

WELKE VULLING VOOR JE DONSDEKEN?

SYNTHETISCHE VULLING

Een synthetische vulling bestaat meestal uit holle bolletjes of microvezels in polyester. Een synthetisch dekbed is doorgaans goedkoop en het voelt relatief licht aan. Jammer genoeg isoleert een synthetische vulling niet goed, neemt ze weinig vocht op en kan je het enkel in zijn geheel reinigen. Resultaat: je zweet gemakkelijker, zéker als er ook nog een synthetische tijk rond de vulling zit.

WOLLEN VULLING

Wol is een natuurlijk materiaal met een betere vocht- en temperatuurregeling. Wol geeft het vocht ook snel af aan de buitenlucht. Daardoor voelt een wollen dekbed zelden klam aan. Bovendien bevat wol lanoline: een stof die vuil afstoot. Het grootste minpunt van een wollen dekbed is de zwaarte. Je mag een wollen dekbed ook niet in de wasmachine stoppen: de beste optie is laten stomen bij een specialist.

DONZEN VULLING

Een donzen dekbed voelt licht en soepel aan, isoleert uitstekend en houdt je lichaamswarmte vast. De temperatuur wordt nooit hoger dan je eigen lichaamstemperatuur van 37°C omdat de lucht een buffer vormt. Dons werkt ook vochtregulerend en absorbeert moeiteloos de nachtelijke transpiratie. In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, is een donzen dekbed wél geschikt voor mensen met allergieën. Want de boosdoener van de meeste allergieën – de huisstofmijt – gedijt niet in een donsdeken van goede kwaliteit dat veel luchtcirculatie garandeert. Goed om te weten: slechts één op een miljoen mensen is allergisch voor dons en veren. Een donsdeken vereist een professionele reiniging waarbij de vulling en bekleding apart worden gewassen. Het enige ‘minpuntje’ van een echt donzen dekbed is de prijs. Maar als je het goed onderhoudt, gaat je donsdeken een leven lang mee. Bovendien draagt het bij tot een kwaliteitsvolle nachtrust. Dat de investering loont, staat dus buiten kijf. Meteen een donsdeken kopen?

SOORTEN DONS

Je vraagt je misschien af waarom er tussen donzen dekbedden onderling zo’n grote prijsverschillen zijn. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit en de herkomst van het dons, en ook met de verhouding tussen dons en veren. Een donsdeken kopen doe je pas nadat je je over de kwaliteit van het dons hebt geïnformeerd. Goedkope dons komt van dieren die in kleine hokjes worden vetgemest voor de vleesconsumptie. Na het slachten wordt de minderwaardige dons gerecupereerd om dekbedden te vullen. Kwaliteitsvolle dons komt van dieren die speciaal voor het dons worden gekweekt, in diervriendelijke omstandigheden, met vrije uitloop én in koude streken. Het dons houdt de ganzen en eenden warm in de winter. Als de dieren daarna ruiven, worden de donsvlokken uit de vacht gekamd. Bij écht natuurlijke dons zitten dus geen veren met harde pennen. Als je weet dat een gezonde gans gemiddeld 10 gram dons per jaar ruift en er 200 g/m2 kwaliteitsdons nodig is om een donsdeken te vullen, begrijp je al snel waar het verantwoorde prijsverschil vandaan komt. Tot slot bepaalt ook de verhouding tussen dons en pluimpjes de prijs. Bij Fja-Oeyen vind je 100 procent pure donssoorten met levenslange garantie. En ook mengsoorten met 90 of 75 procent dons en 10 tot 25 procent pluimpjes. Ontdek hier meer over onze donsdekens.

BEKLEDING DONSDEKEN

Er bestaan verschillende materialen voor de tijk of het omhulsel van je dekbed. De meeste donsdekens hebben een bekleding in katoen. Fijn geweven katoen laat geen dons door maar wel lucht, wat broodnodig is voor optimale ventilatie. Geef het liefst de voorkeur aan een 100 procent katoenen tijk.

Lees meer

AFWERKING DONSDEKEN

De courantste afwerkingen zijn cassetten en kanalen, al dan niet voorzien van een tussenschot. Cassetten worden gebruikt voor zwaardere donskwaliteiten omdat de vulling in een systeem met kanalen te vlug naar beneden zou zakken. Zware dons is van mindere kwaliteit. Bovendien zit het dons ‘vast’ in de cassetten, zodat je het niet goed kunt opschudden en het donsdeken vaker moet worden gereinigd. Alleen lichte en fijne dons is geschikt om in kanalen te verwerken. Fja-Oeyen vult élk kanaal met precies dezelfde hoeveelheid dons. Het volstaat om het donsdeken dagelijks lichtjes op te schudden en om de zeven jaar te laten wassen.

Lees meer

WELKE MAAT VAN DONSDEKEN

De meeste donsdekens zijn beschikbaar in standaardafmetingen die passen bij een- of tweepersoonsbedden: van 140 bij 200 centimeter tot 260 bij 240 centimeter. De donsdekens van Fja-Oeyen worden voor u ambachtelijk én op maat gemaakt in het eigen atelier in Mol. Je kiest dus voor een afmeting op maat, zo dik of zo dun je dat wenst. Als toemaatje kunnen we het dons recupereren om een nieuw deken te maken. Bijvoorbeeld als je een grotere of kleinere versie wilt, met meer of minder dons als vulling. Een nieuw donsdeken kopen is dan niet aan de orde.

Ontdek hier welke afmeting je best kiest

BOEK DE FJA-OEYEN EXPERIENCE EN TEST ONZE AMBACHTELIJKE DONSDEKENS GRATIS UIT!

ERVAAR ONS HANDGEMAAKT DONSDEKEN GRATIS VOOR EEN HÉLE WEEK

Boek NU
Labels