SLAAPTIPS BIJ NACHTWERK

Een hoger loon, extra premies, overdag meer tijd vrij, … klinkt aantrekkelijk? Wel ja, als je voor nachtwerk kiest, zijn dat de voordelen. Maar nadelen zijn er evenveel, vooral voor je gezondheid. Werk je ’s nachts, dan komen deze slaaptips zeker van pas.
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

1. PLAN VOORUIT

Staat er een nachtshift op de planning? Pas je ritme dan al de dag ervoor aan door niet te vroeg te gaan slapen, noch op te staan. Wie niet overdag maar ’s nachts werkt, brengt immers zijn bioritme in de war. Werk je in wisselende shifts, dan is het nog moeilijker voor je lichaam om zich aan te passen. Houd daar rekening mee de dagen voordien.

Natuurlijk heeft iedereen een ander bioritme. Nachtraven zullen het minder zwaar vinden om in de duisternis te werken want dat zit gewoon in hun DNA. Maar toch zal ook dan de vermoeidheid je na verloop van tijd parten spelen.

2. DOE EEN POWERNAP

Net voor je shift, kan een dutje wel helpen om meer energie te hebben later op de nacht. Maar let wel op je slaapfases. Je moet altijd wakker worden in een lichte slaap, anders sta je alleen maar slaperig en futloos op. Een powernap van 15 tot 20 minuten is prima, want zo kom je niet in een diepe slaap terecht.

Is dat voor jou te weinig? Kruip dan even in bed voor 1,5 tot 2 uur. Dan heb je namelijk één volledige slaapcyclus achter de rug, waardoor je ook weer in je lichte slaap wakker wordt. Alles daartussen in – of langer dan 2 uur – zal je niet vooruithelpen.

3. VERMIJD OF GEBRUIK DAGLICHT

Van groot belang voor je bioritme is melatonine, het zogenaamde slaaphormoon. Die stof wordt in je hersenen aangemaakt wanneer het donker wordt. Omgekeerd gaat daglicht de aanmaak van melatonine tegen. Wanneer je dus ’s morgens op je werk vertrekt, is het slim om een zonnebril op te zetten. Zo fop je enigszins je hersenen. 

Kruip je onder de dons overdag, verduister je kamer dan voldoende. Rolluiken, een oogmasker, … het kan maar helpen. Ook geluid ban je natuurlijk beter uit de kamer.

4. PROBEER TE ONTSPANNEN

Net zoals mensen die overdag werken, weet je bij thuiskomst soms even niet waar je hoofd staat. Je hebt een drukke dag of nacht achter de rug, dat is dus logisch. Merk je dat je daardoor niet vlug in slaap kan vallen? Plan dan ook wat ontspanning in voor je ‘dagrust’. Neem een bad, luister wat rustige muziek, lees een boek of wandel even het blokje om. Je zal des te beter slapen.

Werk jij soms in shifts? Hoe ervaar jij de invloed op je slaappatroon?

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!