DOET EEN DAGELIJKS DUTJE DEUGD, OOK VOOR JE GEZONDHEID?

Een dutje, tukje, hazenslaapje of powernap, … de termen verschillen doorheen de jaren en culturen maar het concept blijft hetzelfde: overdag eventjes indommelen en (hopelijk) met meer energie de dag verderzetten. Maar is het dan een wondermiddel om slaapproblemen op te lossen?
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

VAN SIËSTA TOT POWERNAP

Eerst en vooral: een siësta is niet hetzelfde als een powernap. Ontstaan in zuidelijke landen, waar het net na de middag gewoonweg te warm is om actief te zijn, is het fenomeen wel enigszins overgevlogen naar onze contreien. 

In realiteit gaat het die 2 à 3 uur echter eerder om gezellig eten en dan heerlijk even nietsdoen. Een powernap daarentegen is in principe kort maar krachtig en heeft de bedoeling om je een energieboost te geven.

DUTJE MET EFFECT

We horen je al denken: “Ik heb daar geen tijd voor”. Maar misschien heb je het wel fout. Onze maatschappij is namelijk zo prestatiegericht, dat we ons schuldig voelen als we even een kwartiertje niets nuttigs doen. Nochtans kan een dutje wel degelijk nuttig zijn …

15 à 20 minuten indommelen, bevordert namelijk je concentratievermogen, je geheugen én je immuunsysteem. Dat werd al bewezen in NASA-onderzoek. De truc zit in de tijdsduur. 

Slaperig, lusteloos, zelfs gedesoriënteerd wakker worden, dat ken je wel. Dat wil niet per sé zeggen dat je niet goed geslapen hebt. Dat betekent meestal dat je in de verkeerde slaapfase gewekt bent. Net zoals voor een goede nachtrust geldt ook voor een powernap dat je in een fase van lichte slaap zou moeten opstaan. Enkel dan ervaar je de energieboost.

3 POWERNAPS = 1 NACHTRUST?

Slaap inhalen met dutjes overdag? Spijtig genoeg is dat niet realistisch. Hoewel je er wel even meer energie door krijgt, vervangt een powernap (of drie) nooit een goede nachtrust. ’s Nachts slaap je gewoonweg dieper en efficiënter. Bekijk een hazenslaapje dus als een noodoplossing, niet als een remedie voor een structureel slaaptekort. Ben je dag-na-dag moe of lijd je aan insomnia? Dan is er wellicht iets mis, bijvoorbeeld een slaapstoornis. Je dokter helpt je dan graag verder.

Wat denk jij ervan? Doe jij aan dutjes?

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!