WAAROM HEBBEN SOMMIGEN EEN OCHTENDHUMEUR?

Het leven door een roze bril of het glas halfvol zien... ’s Morgens vroeg lukt dat voor heel wat mensen niet meteen. Dat is tenminste het geval voor zowat 16% van de bevolking of 1,5 miljoen Belgen. Daarom vroegen we ons af: waarom hebben zoveel mensen er last van en hoe kan je dat ochtendhumeur verhelpen?

OORZAKEN OCHTENDHUMEUR

Vanzelfsprekend heb je meer kans op een grimmige bui ’s morgens als je slecht geslapen hebt. Sliep je minder dan 6 uur of heb je een onregelmatig slaappatroon? Dan zal je wellicht niet het ochtendlijke zonnetje in huis zijn.

Een tweede mogelijke oorzaak: hormonen. Dit is dikwijls het geval bij vrouwen wanneer je hormoonbalans verstoord wordt. Dat is bijvoorbeeld zo tijdens de premenstruele fase en in de menopauze omdat je lichaam tijdelijk meer of net minder progesteron aanmaakt.

Ook zogenaamde slaapinertie heeft een effect. Sommige mensen hebben simpelweg meer tijd nodig om wakker te worden. Bij 6 op de 10 personen met een ochtendhumeur, worden niet alle delen van de hersenen tegelijk wakker. Daardoor zijn het prestatievermogen, de gemoedstoestand, het geheugen en de alertheid nog niet tiptop ’s morgens. Die slaapinertie kan trouwens van enkele minuten tot enkele uren duren. 

Tenslotte is het ook logisch dat je een ochtendhumeur hebt als je een avond- of nachtmens bent. Eerder gaven we al aan dat dit in je DNA zit. Je kan er zelf weinig of niets aan doen. Wel, hetzelfde geldt dus voor je humeur ’s morgens. Vroeg opstaan, voelt voor nachtraven niet natuurlijk aan.

1. Slaaphygiëne

Minder grompot, meer ‘de ochtendstond heeft goud in de mond’? Begin dan bij het begin: pak je slaaphygiëne aan! Regelmaat, kleine slaaprituelen, alcohol en cafeïne vermijden ’s avonds, … het kan allemaal helpen om zowel je nachtrust als je ochtendhumeur te verbeteren.

2. Verwen je zintuigen

Heb je geen werkpunten meer qua slaaphygiëne? Maak dan je ochtenden zo aangenaam mogelijk door je zintuigen in de watten te leggen. Laat zonlicht in je kamer. Zet de ramen open. Gebruik fris ruikende shampoo. Maak koffie of toast. Al die indrukken vertellen je hersenen dat er een nieuwe dag begint.

3. Praat, zing, dans, beweeg

Wie een ochtendhumeur heeft, is meestal niet erg communicatief noch actief. Nochtans helpt het om wat te converseren, in het rond te springen, te dansen, wandelen of fietsen zodra je opstaat. Op die manier worden je hersenen sneller wakker. Korte pijn!

Wat doe jij om je ochtendhumeur aan te pakken?

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!
Labels