EFFECT VAN BEWEGING OP JE SLAAP
Om lichamelijk en geestelijk optimaal te presteren, heb je voldoende kwalitatieve slaap nodig. Slapen is dus gezond, maar dat wist je vast wel. Nu, een van de manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren, is met regelmaat bewegen.
Aan te raden is 5 maal per week een half uurtje matig of stevig intensieve activiteit in te plannen of tenminste 150 minuten inspanning te verdelen over de week (telkens minimum 10 minuten).
- Meer bewegen = beter slapen
Tijdens het sporten gaan je lichaamstemperatuur en hartslag omhoog. Wanneer je lichaam enkele uren na de beweging volledig tot rust komt, zijn je hartslag en lichaamstemperatuur net lager dan bij mensen die niet sporten. Bovendien daalt je bloeddruk door regelmatig te sporten. Ook dit helpt om sneller in slaap te vallen.
- Antistressbehandeling
Wil je de stress uit je lijf krijgen, dan is sporten een goed idee. Niet alleen maak je zo even je hoofd leeg. Door intensief te bewegen komen er ook allerlei stoffen in je hersenen vrij – endorfine, dopamine, serotonine, adrenaline – die je een goed en ontspannen gevoel geven. Wie zich beter in zijn vel voelt, zal minder snel liggen piekeren in bed. Nog een gevolg van een actiever leven: je lichaam breekt het stresshormoon cortisol sneller af. Zo ontspan je beter. En wie ontspannen is, valt vlugger in slaap!
EFFECT VAN BETER SLAPEN OP SPORTPRESTATIE
Maar ook omgekeerd is de invloed van je slaapkwaliteit groot op je sportprestatie. Atleet of niet, wil je goede resultaten behalen op sportief vlak, dan moet je lichaam in topvorm zijn.
- Slaaptekort nefast
Slaap je niet goed of niet voldoende, dan merk je dat aan je lichaam. Eerst en vooral gaat je concentratie achteruit. Dat kan gevaarlijk worden, want je gaat minder oplettend worden, met een verhoogd risico op blessures.
Ook gaat je reactievermogen achteruit, iets wat je net broodnodig hebt bij sport. Snel reageren op een startsein, een bal van de tegenstander, enz. dat komt niet van pas als je wilt winnen ...
- Motivatie om te sporten
Daar komt nog bij dat slaapproblemen je humeur en algemene gemoedstoestand aantasten. Als je het leven somber in ziet, ben je natuurlijk minder gemotiveerd om je sportieve doelen te halen.
- Spieren hebben slaap nodig
Tijdens je slaap is je lichaam best nog druk in de weer: de weerstand weer opbouwen, het zenuwstelsel onderhouden én het spierweefsel herstellen. Dat is voor iedereen noodzakelijk, maar des te meer voor sporters. Telkens wanneer je sport, komen er minuscule scheurtjes in je spieren, die extra snel herstellen door goed te slapen.
Wil je trouwens spieren kweken, dan moet je eveneens aandacht besteden aan je slaapkwaliteit. Gedurende een goede nachtrust maakt je lichaam groeihormoon en testosteron nodig, stoffen die je spieren nodig hebben om te groeien.
Geen excuus meer om niet in actie te schieten (en dan toch maar werk te maken van je goede voornemens)!