HET EFFECT VAN ALCOHOL OP JE NACHTRUST

HET EFFECT VAN ALCOHOL OP JE NACHTRUST

Een borreltje of glaasje wijn om sneller in slaap te vallen? Al word je van dat ‘slaapmutsje’ slaperig en vallen je ogen vlugger dicht, je nachtrust zal er niet door verbeteren. Integendeel. Onder meer de University of Melbourne onderzocht het effect van alcohol op je slaap.

DELTA EN ALFAGOLVEN

In het slaaplaboratorium van de universiteit in Melbourne onderwierp men een groep mensen aan de test. Eén helft kreeg appelsiensap met échte wodka, de andere helft met nepwodka. Op die manier wisten de deelnemers zelf niet of ze alcohol dronken of niet. Vervolgens werd gedurende hun slaap de hersenactiviteit gemeten.

De onderzoekers stelden op die manier vast dat de frequentie van de hersengolven beïnvloed werd. Zowel de delta- als alfagolven waren actiever. De wetenschappelijke uitleg besparen we je, maar het komt erop neer dat de activiteit van bepaalde hersengolven aanduidt of je diep of licht slaapt. Een gezonde nachtrust voldoet aan een bepaalde opeenvolging van pieken en dalen in hersengolven.

SLAAPPATRONEN VERSTOORD

Alcohol bevordert dus vooral de eerste diepe slaap, maar verkort de remslaap of de droomfase. Die fase heeft je lichaam echter broodnodig om te herstellen. Door alcohol te drinken minder dan twee uur voor je gaat slapen, is je slaappatroon dus in de war, wat nadelig is voor je slaapkwaliteit.

Wat zijn daar de gevolgen van? Eerst en vooral word je vermoeid wakker. Bovendien verminderen je concentratie en alertheid. Maar ook op lange termijn ondervind je er last van. Die slechte nachtrust tast na verloop van tijd je geheugen aan en veroorzaakt een chronisch slaaptekort. Enkel nadelig dus.

DE OPLOSSING?

Natuurlijk geldt: hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer het je nachtrust en je gezondheid negatief beïnvloedt. Gebeurt het eens uitzonderlijk dat je een glaasje drinkt en vervolgens meteen onder het dons kruipt, dan moet je niet ongerust zijn. Maak er echter geen gewoonte van en gebruik het zéker niet als slaapmiddel. 

Slaapproblemen? Er zijn diverse natuurlijke slaapmiddelen of methodes om je slaapkwaliteit te verbeteren die je kan uitproberen. Bespreek met je arts wat voor jou de beste oplossing is.

Jouw dons steeds als nieuw

Boek een wasbeurt voor je donsdeken

Laat je deken volledig reinigen in onze wasserij en geniet van kwaliteit die een leven lang mee gaat.

Nieuwsbrief

Blijf steeds op de hoogte van alle aanbiedingen en nieuwtjes uit de wereld van Fja-Oeyen.

Zit je met een vraag?

Meer informatie over onze dons of service? Wil je een afspraak maken? Contacteer ons nu.