WARM ONTBIJT… WONDERLIJK OP WINTERSE OCHTENDEN

Wanneer het duister en kil is ’s morgens, heb je net wat minder zin in een fris ontbijt met koude melk of yoghurt. Daarom stellen we je enkele ontbijten voor die je op winterse ochtenden verwarmen en klaarstomen voor de dag! Een warm ontbijt in de winter. Lekker gezond of heerlijk zondigend …
30 september 2023 in
Kris | Fja-Oeyen

WARM ONTBIJT VOOR DE COCOONER

Comfortfood doet ook op een winterochtend deugd. Daarvoor hoeft het zelfs geen luie zondagmorgen te zijn. Enkele simpele receptjes, ideaal voor huismussen (of mensen met een licht ochtendhumeur …), voor een wonderlijk warm ontbijt:

  • Wentelteefjes met ricotta en appel

Snijd een appel in schijfjes. Strooi er wat kaneel over en stoof de schijfjes een paar minuutjes in de pan. Dompel enkele dikke sneden brood in een mengsel van ei, melk en bruine suiker. Bak deze wentelteefjes in de pan met wat boter. Serveer met een soeplepel ricotta.

  • Chocoladehavermout met kersen

Zet een pannetje met melk (± 1 kopje) op het vuur. Voeg een handvol droge havermout toe en breng aan de kook. Laat pruttelen tot de havermout zacht is. Zet het vuur wat lager en doe er een paar stukjes (net zoveel je wil) zwarte chocolade in. Roer het mengsel om tot de chocolade gesmolten is. Doe het in een ontbijtkommetje en werk af met een half kopje kersen (buiten seizoen best uit de diepvries).

WARM ONTBIJT VOOR DE ENERGIE-ZOEKER

Moeite met wakker worden en een zware dag voor de boeg? Dan kan je wel een energieboost gebruiken!

  • Bananencake met noten

Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een cakevorm in met boter. Schil 3 bananen en pureer ze. Voeg 3 eieren, 2 koffielepels bakpoeder en een snuifje zout toe. Hak 75g noten naar keuze fijn en voeg toe, samen met 30 g geraspte kokos. Bak de cake ca. 45 min in de oven. Heerlijk ontbijt om mee te nemen naar het werk!

  • Pompoenpannenkoeken 

Voor 8 tot 10 stuks: Meng 1 kopje bloem met 1 soeplepel suiker, 2 koffielepels bakpoeder, een snuifje kaneel, gemberpoeder en wat chiazaadjes. Voeg aan dit droge mengsel 1 kopje melk toe, een ei, een scheut koolzaadolie en 6 soeplepels gepureerde pompoen (kan je vooraf koken en pletten). Bak de pannenkoekjes. Klaar!

DE AVONTURIER KIEST DIT WARME ONTBIJT

Liever een pittig en/of exotisch ontbijt? Hier alvast wat recepten met invloeden van verre landen:

  • Bacon, eggs & quinoa

Voor 4 personen: Snijd 1 zoete aardappel, ½ rode ui, een zestal champignons en 1 teen look fijn. Bak in de pan met 100g spekblokjes. Kruid af met chili, zout en peper. Als dit bijna gaar is, voeg je ½ kopje (droge maar afgespoelde) quinoa toe en dan 1 kop water of bouillon. Laat ± 15 min. sudderen tot de quinoa gaar is. Serveer met een spiegelei erbovenop.

  • Tofu tortilla

Voor 4 personen: Plet 2 ‘blokken’ tofu met een vork. Hak een ui en een kleine rode peper fijn. Stoof de ui en peper aan in wat olie en kruid met komijn, koriander en kurkuma. Voeg de tofu toe en vervolgens een klein blik zwarte bonen. Doe het mengsel in een tortillawrap met verse partjes avocado.

Smakelijk! Geniet van je wonderlijke warme ontbijt

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!
Labels