Blog

Terug

DONSDEKEN WASSEN IN WASMACHINE?

Een vraag die we dikwijls krijgen: “Mag je een donsdeken in de wasmachine stoppen?” Wel, in het kort: het kan, maar we raden het je niet aan. Waarom niet? Dat leggen we je graag uit.

WASVOORSCHRIFT DONSDEKEN

Bekijk eerst en vooral het wasvoorschrift van je donsdeken. Soms staat daar al op dat je het niet mag wassen. Concreet betekent dit dat de bekleding en de vulling niet stevig genoeg zijn. Het donsdeken kan dus scheuren en/of je kan de dons beschadigen.

DONSKWALITEIT SPEELT EEN ROL

Er bestaan 101 verschillende donskwaliteiten. Dit hangt af van de grootte van de donsvlok, de hoeveelheid pluimpjes, enz. Het spreekt voor zich: hoe minder de kwaliteit, hoe korter de levensduur. Donsdekens van mindere kwaliteit zijn dus sowieso te fragiel om een wasmachinebeurt te overleven.

GEEN ECHTE REINIGING DONSDEKEN

Wil je toch proberen om je donsdeken in de wasmachine te stoppen?  Besef dan dat je eigenlijk enkel de buitenkant reinigt. De binnenkant, de effectieve dons, wordt enkel wat opgefrist. Het grootste deel blijft immers kleven aan de binnenzijde van de bekleding. Dat wil zeggen dat je donsdeken nooit 100% proper is. Hetzelfde geldt voor dekens met synthetische of wollen vulling.

WASPRODUCTEN

Essentieel wanneer je dons wast: natuurlijke, zachte zeep. Ook wanneer je manueel een vlek wil verwijderen. Onderhoud dons nooit met chemische producten, gebruik geen wasverzachter en breng de deken niet naar de droogkuis. Je beschadigt op die manier zelfs de beste donskwaliteit. 

DONSDEKEN DROGEN

Je dons drogen is een moeilijke, arbeidsintensieve opgave. Natte dons klit immers samen en vormt bolletjes. Om je donsdeken volledig droog te krijgen, voeg je bijvoorbeeld (propere) tennisballen toe in de droogtrommel.

Een andere manier: op tijd en stond je donsdeken uit de droogkast halen, het openleggen, opkloppen, de donsvlokken verdelen en de deken weer in de droogkast stoppen. Sowieso droog je altijd op lage temperatuur.

FJA-OEYEN ADVISEERT

De slimste manier om een donsdeken te onderhouden is nog steeds een reiniging bij Fja-Oeyen, minstens om de 7 jaar. Donsdekens afgewerkt in cassetten/vierkantjes zijn om de 5 jaar toe aan een wasbeurt. Onze oplossing: we wassen de vulling en bekleding apart en controleren de dons voor we de deken opnieuw vullen.

Is je donsdeken toe aan een grondige reinigingsbeurt? 

FJA-OEYEN KWALITEIT

Wereldwijd is enkel Fja-Oeyen Mol gecertificeerd om met onze fijne donskwaliteiten te werken. We merken dat dit soms anders vermeld wordt, let hier dus mee op. De kans is reëel dat je donsdeken in contact komt met mindere donskwaliteiten en knowhow indien je het laat wassen door een ander bedrijf.

We staan bijgevolg niet garant voor werkzaamheden die niet door Fja-Oeyen uitgevoerd zijn en kunnen in dat geval de kwaliteit niet langer garanderen. Wil je zekerheid? Vraag ons om advies!