Welkom in de wereld
van Fja-Oeyen

Van kleren naar dons Tijdens Wereldoorlog Twee was Frans Jozef Albert (FJA) Oeyen als kleermaker naar Duitsland gestuurd om er kostuums te herstellen. Hij sliep er op een met stro en pluimen gevulde zak: zijn eerste contact met dons. Na de oorlog kwam het beroep van kleermaker op de helling te staan door de opmars van confectie. Dus besliste Frans in 1958 om donsdekens te maken. Zoon Gust had zich ondertussen ontpopt tot een rasverkoper. Ze zetten enthousiast hun schouders onder hun nieuwe gezamenlijke broodwinning: handgemaakte dekbedden met kwaliteitsdons.

Artisanaal vakwerk

Artisanaal vakwerk

Fja-Oeyen-donsdekens en bedlinnen worden ambachtelijk en op maat vervaardigd. Ze dragen trots het Handmade in Belgium-authenticiteitslabel. Ons familiebedrijf is bovendien erkend als Ambachtsman door de FOD Economie.

Lokale productie

Lokale productie

We vervaardigen de beste donsdekens en toebehoren van naaldje tot draadje in ons atelier in Mol. Zo krijg je onklopbare kwaliteit van eigen bodem, volgens een korte keten dicht bij jou. Je vindt onze producten uitsluitend in onze showrooms, op de webshop en tijdens beurzen. Een kijkje nemen achter de schermen? Dat kan!

Gegarandeerd duurzaam

Gegarandeerd duurzaam

Fja-Oeyen is een koploper op het vlak van duurzaamheid in de brede zin van het woord. Van uitstekende kwaliteit die een leven lang meegaat tot lokale productie in optimale omstandigheden. Een handgemaakt donsdeken van Fja-Oeyen is een investering die loont, géén impulsaankoop.

Diervriendelijk

Diervriendelijk

Fja-Oeyen stond mee aan de wieg van de EN 12934-norm die de donskwaliteit bepaalt volgens een aantal aspecten. Denk aan kleur en herkomst van het vulgoed, gevogeltesoort en verhouding in dons/veren uitgedrukt in procenten van het aantal. Wij onderscheiden onze producten doormooiste donsvlokken,afkomstig van in vrijheid gekweekte, gezonde ganzen uit koude streken metde beste isolatiewaarde.

Geschiedenis van Fja-Oeyen

 1. Het begin

  Het verhaal van Fja-Oeyen begint bij de man die zijn naam aan het bedrijf gaf. Frans Jozef Albert (FJA) Oeyen kwam aanvankelijk als kleermaker aan de kost. Hij opende zijn eigen zaak in 1938, maar tijdens de bezetting in WO2 werd hij als werkkracht naar Duitsland gestuurd. Daar moest hij kostuums herstellen en bracht hij zijn nachten door op een met stro en pluimen gevulde zak: het eerste contact met zijn latere levenswerk.

 2. Na de oorlog

  Na de oorlog keerde Frans terug naar België. Maar het kleermakersberoep kwam op de helling te staan, onder meer door de opkomst van confectiekleding. Daarom besloot hij zijn schouders onder een nieuwe uitdaging te zetten.

  Samen met zoon Gust, een rasverkoper, startte Frans Oeyen met een nieuw project: handgemaakte dekens, gevuld met kwaliteitsvolle dons. Fja-Oeyen was geboren.

 3. Derde generatie

  De derde generatie staat nu aan het roer van het familiebedrijf. De markt verandert snel, maar het vakmanschap van Fja-Oeyen blijft. Elk dons wordt nog steeds handgemaakt, volgens de tradities die al generaties lang worden verfijnd.

  Nog later staan we met onze vakkennis bovendien mee aan de wieg van de EN 12934-norm, de Europese normering die de donskwaliteit bepaalt volgens een aantal aspecten zoals kleur en herkomst.

 4. nieuwe generatie

  Ons vakmanschap biedt ook in het nieuwe millennium een zachte nachtrust. En elke generatie blijft zijn stempel op Fja-Oeyen drukken. We openen een extra showroom in Antwerpen en nemen een kijkje buiten de slaapkamer. Ook jachten en B&B’s worden vanaf nu uitgerust met onze donsproducten. Zo geniet ook iedereen op vakantie van onze unieke en onevenaarbare kwaliteit.

Kwaliteit is ieders verantwoordelijkheid.

Albert Oeyen

Onze blog al gelezen?

Ontdek het laatste nieuws over Fja-Oeyen

Nieuwsbrief

Blijf steeds op de hoogte van alle aanbiedingen en nieuwtjes uit de wereld van Fja-Oeyen.

Zit je met een vraag?

Meer informatie over onze dons of service? Wil je een afspraak maken? Contacteer ons nu.