donsdeken

Donsdeken kopen? Kies er een dat bij je past!

Het ene donsdeken is het andere niet. Er zijn onderling enorme verschillen in kwaliteit, die een grote invloed hebben op je nachtrust. Precies daarom maak je het best een weloverwogen keuze voor je een donsdeken aanschaft. We zetten voor jou enkele criteria uiteen. Zo weet je waarop je moet letten bij de aankoop.

Doe de test

De prijs voor een grondige onderhoudsbeurt, separate reiniging van je donsdeken is afhankelijk van de afmetingen, de leeftijd, de staat waarin het zich bevindt … We wassen trouwens ook donsdekens die we niet zelf fabriceerden. Meer weten? Contacteer ons. We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk. Indien gewenst, komen we na afspraak je donsdeken(s) voor reiniging thuis ophalen en brengen ze fris gewassen terug.

Meer dons

Dons Vulling

De bekendste vullingen voor donsdekens zijn echte dons, synthetische materialen en wol. Ze hebben elke specifieke eigenschappen die meer of minder bij jouw verwachtingen aansluiten.

Synthetische dons – veelal polyester – is het goedkoopst. Een synthetisch donsdeken voelt relatief lichter aan in vergelijking met een wollen dekbed. Het nadeel is dat een synthetisch donsdeken niet optimaal isoleert, al snel vochtig aanvoelt en enkel in zijn geheel gewassen kan worden.
In vergelijking met synthetische dons heeft wol een betere temperatuurregeling. Het materiaal is duurzaam en natuurlijk, en het weert de huisstofmijt. Minpunt is dat een wollen donsdeken zwaar aanvoelt en dat je het niet zelf kunt wassen.
Echte dons is licht, soepel en isolerend. Het regelt vanzelf de temperatuur en absorbeert moeiteloos transpiratie. Dankzij de uitstekende luchtcirculatie krijgt de huisstofmijt geen kans om zich te nestelen. Een donsdeken met echte dons is prijziger, maar de investering verdient zich terug door de lange levensduur – op voorwaarde dat je het om de zeven jaar een professionele wasbeurt geeft.

Donsdeken wassen: een must

We raden je aan om een donsdeken met echte dons om de zeven jaar te laten reinigen. Zo verleng je de levensduur en slaap je altijd in hygiënische omstandigheden. Een donsdeken mag je niet zelf wassen omdat je zo alleen de buitenkant schoonmaakt. Bovendien kunnen gewone wasmachines het volume niet aan. Ook een chemische reiniging is uit den boze, want die beschadigt de natuurlijke beschermlaag van dons.

De enige juiste oplossing is een aparte wasbeurt voor vulling en bekleding. Zo verwijder je optimaal het stof, en maak je je donsdeken allergievrij. Fja-Oeyen wast je donsdeken in de eigen professionele wasserij. Dons en overtrek worden gescheiden, apart gewassen en gedroogd onder ultraviolet licht.
Naast dekbedden met echte, zuivere dons maken we ook donsproducten zoals hoofdkussens en slaapzakken, baby- en kinderdons, en streelzachte accessoires. Voorts vind je bij ons ook (water)bedden, bedtextiel én de bijzondere Nautics-lijn: maatwerk voor aan boord.
Over donsdekens doen er nogal wat misverstanden de ronde. Om consumenten houvast te bieden, worden dekbedden beoordeeld volgens de Europese norm EN 12934. Die informeert je over de samenstelling van het dons. En geeft inzicht in de herkomst, de kleur, de verhouding tussen dons en veren, en de klasse. De hoogste klasse (klasse 1) wordt enkel toegekend aan donsdekens met minstens 90 procent echte ganzen- of eendendons. Fja-Oeyen stond mee aan de wieg van de erkenning van die norm. Het spreekt voor zich dat al onze donsdekens tot klasse 1 behoren.
donsdeken jupiter extra
donsdeken jupiter extra

De top onder onze donsdekens? Onze fijnste witte donskwaliteit Jupiter, verpakt in een mooie bekleding van 60% katoen gemengd met 40% kasjmier. Dat geeft een heerlijk gevoel van ongeëvenaard comfort. Levenslange garantie op de donsvulling.

Meer info
Donsdeken jupiter
Donsdeken jupiter

Standaard zit rond het fijne Jupiter ganzendons een witte perkal. Die bestaat uit 100% katoen met een anti-aging finish. Deze combineert het waardevolle extract van aloë vera met vitamine E en een vochtopnemende afwerking. Aloë vera maakt de stof lichter en anti-bacterieel. Samen zorgen ze voor een aangenaam droog slaapklimaat en vertragen ze de huidveroudering. Levenslange garantie op de donsvulling.

Meer info
donsdeken neptunUs
donsdeken neptunUs

Voor het grijze Neptunus ganzendons wordt een blauwe perkal gebruikt omdat het grijze dons door een witte bekleding zou schimmeren. Het blauwe perkal is van een heel fijne 100% katoenkwaliteit die goed wasbaar is en voelt uiterst aangenaam aan. Levenslange garantie op de donsvulling.

Meer info