Hoe zit het met de verhouding tussen gewicht en warmte?

De isolerende factor is naast de vochtregulerende factor de allerbelangrijkste op het gebied van slaapcomfort. Op het vlak van warmte-isolatie, lichtheid en zacht gevoel is echte dons niet te kloppen door eender welke andere vulling. Een donsdeken van hoge kwaliteit houdt je eigen lichaamswarmte goed vast en is tegelijk zeer ademend. Echt dons schermt je af van de temperatuur van je slaapomgeving, waardoor je hier het hele jaar onder kan slapen. 

Veel mensen denken ten onrechte dat een dik en zwaar dekbed gelijk is aan een warmer dekbed. Dit is niet noodzakelijk het geval, want het hangt af van het soort dons.
Goedkopere eendendons bijvoorbeeld is zwaarder en heeft een lager isolatievermogen in vergelijking met ganzendons. Ganzendons is een lichtere soort dons met een hoger isolatievermogen. Dit betekent dat er meer eendendons wordt gebruikt in een dekbed in vergelijking met hetzelfde donsdeken gevuld met ganzendons. Voor dezelfde dikte zal het eendendonsdekbed bijgevolg veel zwaarder zijn dan een dekbed met ganzendons. Maar daarom niet warmer. 

Laat u goed informeren en niets wijsmaken door een vlotte verkoper.
 

bekijk de reportage over onze ambachtelijke kunst
Start de video
ontdek de meest heerlijke donsdekens en donsaccessoires in onze webshop
Naar de webshop
ontdek het geluk van zalig slapen. gratis donsdeken bij jou thuis
Fja-Oeyen experience
Wil je tips van een professional? Lees waar je echt moet op letten.
Lees de tips nu