Donsdeken wassen

Donsdeken wassen: waarom?

Je donsdeken wassen hoeft niet vaak te gebeuren, maar wel professioneel om maximale hygiëne te garanderen. Zweten is natuurlijk én nuttig: je houdt er je lichaamstemperatuur mee op peil, want door de verdamping van zweetdruppels koelt je huid af. Ook ’s nachts transpireer je en verlies je dus vocht. Hoeveel? Dat is persoonsgebonden en hangt af van talloze factoren zoals je leeftijd, conditie, medicijngebruik, slaapkamertemperatuur, beddengoed noem maar op. Als je ’s nachts overmatig zweet, kan dat zelfs nefast zijn voor je slaapkwaliteit. Het goede nieuws? Met het juiste donsdeken zweet je minder en slaap je hygiënischer en beter – zeker als je je donsdeken tijdig laat wassen.

Donsdeken wassen in wasmachine?

Donsdeken voelt plat aan

Persoonlijk advies
Je wast regelmatig je dekbedovertrek, kussensloop en matrasbeschermer. Je donsdeken daarentegen, hoef je niet vaak te wassen. Tenminste … als je voor een donsdeken van Fja-Oeyen kiest. De reden is simpel: onze donsdekens zijn van de allerbeste kwaliteit, gevuld met 100 procent échte dons. Ze voelen vederlicht aan, bieden veel bewegingsvrijheid en isoleren uitstekend zodat je het nooit te warm of te koud hebt. Resultaat: je zweet minder dan met een synthetisch dekbed of een donsdeken van lage kwaliteit.
Je wast regelmatig je dekbedovertrek, kussensloop en matrasbeschermer. Je donsdeken daarentegen, hoef je niet vaak te wassen. Tenminste … als je voor een donsdeken van Fja-Oeyen kiest. De reden is simpel: onze donsdekens zijn van de allerbeste kwaliteit, gevuld met 100 procent échte dons. Ze voelen vederlicht aan, bieden veel bewegingsvrijheid en isoleren uitstekend zodat je het nooit te warm of te koud hebt. Resultaat: je zweet minder dan met een synthetisch dekbed of een donsdeken van lage kwaliteit.
Je donsdeken wassen in de machine is evenmin een goed idee. Ten eerste kunnen de meeste wasmachines het volume van je dekbed niet aan. Ten tweede maak je zo alleen de buitenkant schoon. Want als je je donsdeken in zijn geheel wast, blijft het vuil aan de binnenkant van de bekleding kleven.

Donsdeken wassen:

professionele donswasserij

De enige juiste en meest hygiënische oplossing is een aparte wasbeurt voor vulling en bekleding. Fja-Oeyen adviseert om je donsdeken om de zeven jaar professioneel te laten reinigen. Je kunt daarvoor terecht in onze professionele donswasserij. En je rekent bovendien op onze totale service: van de ophaling van je donsdeken en het wassen zelf, tot aanvullen, herwerken en terugbrengen na de reiniging.

Dons en overtrek apart wassen

In onze donswasserij scheiden we dons en overtrek om ze apart te reinigen met water en zeep: de beste manier om te ontstoffen en komaf te maken met huisstofmijt zodat je donsdeken allergievrij is. Nadat het vuil is weggespoeld, drogen we alles op 120 graden. We behandelen het dons met ultraviolet licht, waarna we het koelen. Zo komen de donsvlokken mooi open te staan en zijn ze opnieuw luchtig.

Donsdeken aanvullen

Afhankelijk van de kwaliteit van je donsdeken, vullen we het waar nodig bij. Vooral bij donsdekens die gevuld zijn met een verhouding dons en pluimen is bijvullen noodzakelijk. Want pluimen hebben een harde pen die na verloop van tijd breekt. Die kleine stukjes geven geen warmte meer. Daarom filteren we ze eruit en vervangen we ze door dezelfde kwaliteit. Zo is je donsdeken zo goed als nieuw.

Donsdeken aanpassen

Kocht je ondertussen een groter bed? Geen probleem! Omdat we het dekbed sowieso volledig leegmaken, kunnen we het naar wens verlengen of verbreden en zelfs de hoeveelheid dons aanpassen.

Donsdeken wassen: prijs van professionele reiniging

De prijs voor een wasbeurt van je donsdeken hangt onder andere af van de staat waarin het zich bevindt, de afmeting en de leeftijd. Contacteer ons voor meer informatie, of vraag hier je offerte aan. Zelfs als je je donsdeken elders kocht, ontfermen wij ons graag over de reiniging.

Tips voor optimaal onderhoud

Naast een wasbeurt om de zeven jaar, kun je zelf een aantal dingen ondernemen om optimaal te genieten van je donsdeken en om je nachtrust te bevorderen. We zetten de belangrijkste tips op een rijtje

Neem je donsdeken uit de verpakking en laat het even op je bed op adem komen. Zo vult het zich mooi met lucht en krijgt het meer volume. Een halfuurtje later stop je je donsdeken in een schone hoes. Zorg ervoor dat de kanalen met het lichaam mee op je bed liggen. Gebruik je het donsdeken niet meteen? Berg het dan voorlopig op in de verpakking
Schud elke morgen je dekbed om. Een ‘luchtbed’ geeft je donsdeken zuurstof en zorgt ervoor dat het de volgende nacht lekker luchtig is. Maak je bed niet meteen op nadat je bent opgestaan. Laat het liever een tijdje openliggen zodat ook je matras kan verluchten. Zet je slaapkamerraam ’s morgens en ’s avonds minstens een halfuur open voor een betere luchtdoorstroming.
Verschoon je beddengoed wekelijks voor optimale slaaphygiëne. Trek de afgehaalde hoes binnenstebuiten, sluit de rits en was ze volgens de wasvoorschriften. Maak van de gelegenheid gebruik om je donsdeken goed te laten verluchten. En draai het 180 graden vóór je het in een schone hoes steekt.