Hoewel die stijging niet erg groot is, is het vooral verontrustend dat de leeftijdscategorie verschoven is. Waar het vroeger de oudere generatie was die last kreeg van een burn-out, zijn het nu vooral de 25- tot 35jarigen die ermee te kampen krijgen. Hoe komt dit? En krijg je een burn-out van slecht te slapen of slaap je slecht door een burn-out?
WAT IS EEN BURN-OUT PRECIES?
Er bestaan tientallen definities van de term burn-out, maar we kunnen algemeen stellen dat het gaat om een toestand van emotionele uitputting, gekenmerkt door cynisme en verlies van vertrouwen in je eigen kunnen.
Het komt er dus op neer dat de chronische, psychosociale stress een negatief effect krijgt op je hersenen en je fysieke capaciteiten. Geen klein stressmomentje, geen winterblues, wél een aandoening die je gezondheid aantast, een ziekte die al sinds de jaren 70 onderzocht wordt.
INSOMNIA EN BURN-OUT
Kan je van insomnia een burn-out krijgen? Dat is nog steeds het onderwerp van onderzoek. In heel wat onderzoeken wordt vastgesteld dat insomnia wel degelijk een burn-out tot gevolg kan hebben. Niet of te weinig slapen beïnvloedt immers je gemoedstoestand en concentratie, wat dus mentale problemen kan veroorzaken.
Sommige wetenschappers zijn van mening dat het eerder om een vicieuze cirkel gaat, dat burnout en insomnia elkaar als het ware in stand houden. Symptomen van een burn-out zijn onder meer voortdurende vermoeidheid, moeilijk in slaap vallen (door te veel opgejaagdheid), niet kunnen doorslapen of net heel veel slapen en toch moe blijven. Je lichaam en geest zijn gewoon ‘op’, met andere woorden. Problemen met slaap horen er in ieder geval bij.
Daarom concluderen de meeste onderzoekers dat insomnia sowieso een symptoom is van een burn-out, maar niet het resultaat van een burn-out. Dat kan tot op heden namelijk nog niet bewezen worden.
WAT DOE JE ERAAN?
Net zoals insomnia is een burn-out een ernstig probleem, dat je fysiek en mentaal uitput. Een probleem dat je niet vlug oplost. Wees je daarvan bewust en neem je tijd. Heb je een burn-out, dan heeft je lichaam meer tijd nodig om te herstellen dan anders.
Heb je overdag nood aan slaap, sta dat jezelf dan toe. Stel dat je griep of een ander virus hebt, dan is het toch ook normaal om meer te slapen? Vooral de eerste twee weken nadat er een burn-out bij je is vastgesteld, is dit erg belangrijk.
Val je moeilijk in slaap, gaat je burn-out gepaard met insomnia? Probeer dan gewoon dikwijls te rusten, een pauze te nemen om te kalmeren. Het heeft geen zin om te proberen om je dagelijkse drukke agenda toch te doorworstelen. Dan stort je binnen de kortste keren weer in. Let wel: als je na een tweetal weken veel slapen nog geen enkele verbetering merkt, dan consulteer je best weer je arts. Lange periodes te veel slapen is namelijk ook niet goed voor je lichaam.