Natuurlijke Slaapmiddelen

Bij slaapproblemen lijkt slaapmedicatie een eenvoudige, snelle oplossing. Toch zijn er heel wat nadelen aan verbonden. Op zoek dus naar natuurlijke alternatieven!

Nadelen slaapmedicatie

Laat het duidelijk zijn: geen enkel slaapmiddel is een oplossing voor chronische slaapproblemen. In dat geval moet er natuurlijk naar de oorzaak en een geschikte behandeling gezocht worden.

In noodsituaties kan (farmaceutische) slaapmedicatie even soelaas kan brengen. Je moet echter opletten voor de verslavende werking, ontwenningsverschijnselen en een resem bijwerkingen (duizeligheid, sufheid, coördinatiestoornissen, …). Kruidmiddelen om te slapen kunnen dan veel minder kwaad en je kan gewoon zelf uitzoeken wat er voor jou al dan niet werkt.

7 KRUIDEN OM TE SLAPEN

  • Valeriaanwortel

    Al in de Oudheid was valeriaan een populair slaapmiddel. Eigenlijk heeft dit kruid (in capsules of thee) vooral een kalmerend effect, waardoor je makkelijker in slaap valt. Het werkt echter niet voor iedereen. Als je na 2 weken nog geen verschil voelt, raadpleeg je best een arts.

  • Kamille

    De gekende kamillethee kan je wel degelijk in slaap wiegen. Kamille werkt rustgevend, ontstekingsremmend én kalmeert de maag.

  • Lavendel

    De geur doet meteen aan de Provence denken … en werkt dus ook kalmerend. Doe wat lavendeltinctuur in je bad, op je hoofdkussen of in een geurverspreider. Of nog beter: laat je masseren met lavendelolie!

  • Linde

    Lindebloesemthee brengt je tot rust en bevordert je slaap. Ideaal als je moeilijk in slaap valt met griep of verhoudheid, want het werkt koortswerend.

  • Hop

    Nee, een pintje voor je naar bed gaat, zal niet helpen. Maar als je thee drinkt van een beetje gedroogde hopbellen, zal je beter slapen. Hop brengt je hormonen in evenwicht en verbetert je spijsvertering. Let op: hop smaakt erg bitter, dus een paar gram per kopje is al voldoende.

  • Citroenmelisse

    Dit is een kruid dat erg makkelijk kweekt in je eigen tuin, met een zoete citroenachtige smaak. Je maakt er lekkere thee van, die vooral helpt bij onrustig slapen. De stoffen in citroenmelisse gaan namelijk stemmingswisselingen tegen.

  • Passiebloem

    De passiebloem heeft een sedatief en kalmerend effect. Vooral als je moeilijk inslaapt door stress of angst, is dit een goede optie. Ook voor kinderen is passiebloem trouwens een goed alternatief. 


Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!
Labels