Wasvoorschrift donsdeken
Bekijk eerst en vooral het wasvoorschrift van je donsdeken.
Soms staat daar al op dat je het niet mag wassen. Concreet betekent dit dat de bekleding en de vulling niet stevig genoeg zijn. Het donsdeken kan dus scheuren en/of je kan de dons beschadigen. Donskwaliteit speelt hierbij een rol.
Er bestaan 101 verschillende donskwaliteiten. Dit hangt bijvoorbeeld af van de grootte van de donsvlok, de hoeveelheid pluimpjes, enz. Het spreekt voor zich: hoe minder de kwaliteit, hoe korter de levensduur. Donsdekens van mindere kwaliteit zijn dus sowieso te fragiel om een wasmachinebeurt te overleven.
Geen diepe reiniging van je donsdeken
Wil je toch graag af en toe je donsdeken in de wasmachine wassen? Dan is het belangrijk te weten dat je eigenlijk enkel de buitenkant reinigt. De binnenkant, de effectieve dons, wordt bij een donsdeken in wasmachine enkel wat opgefrist. Het grootste deel van het vuil blijft immers kleven aan de binnenzijde van de bekleding.
Dat wil zeggen dat je donsdeken nooit 100% proper is en restera toujours plate au toucher.. Hetzelfde geldt voor synthetische dekbedden of dekbedden met een wollen vulling.
Op welk programma stel ik mijn wasmachine in?
Bij het wassen van je donsdekens stel je je wasmachine best in op fijne was. Dit wil zeggen lager toerental en lagere temperatuur. Een te hoog toerental zou de eventueel aanwezige pluimpjes kunnen beschadigen. Of in sommige gevallen zelfs de stiksels van het donsdeken.
Welke wasproducten te gebruiken?
Essentieel wanneer je dons wast: Kies een natuurlijk, zacht en vloeibaar wasproduct. Ook wanneer je manueel een vlek wil verwijderen. Onderhoud dons nooit met chemische producten, gebruik geen wasverzachter en breng de deken zeker niet naar de droogkuis.
Je beschadigt op die manier zelfs de beste donskwaliteit.
Op welke temperatuur moet ik wassen?
Soms wordt er op het etiket reeds een ideale wastemperatuur voorgeschreven. Is dit niet het geval of is het niet meer leesbaar? Je donsdeken wassen doe je dan voor alle veiligheid op 40 graden C°.
Jammer genoeg worden soms bekledingen van donsdekens verlijmd. Een te hoge temperatuur kan deze lijm oplossen. Hierdoor zal je dons niet meer mooi op zijn plaats blijven zitten en verschuiven.
Hoe donsdeken weer drogen?
Je dons drogen is een moeilijke, langdurige opgave. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk na het wassen doet. Natte dons klit immers samen en vormt bolletjes. Om je donsdeken volledig droog te krijgen, voeg je bijvoorbeeld (propere) tennisballen toe in de droogtrommel.
Haal je donsdeken regelmatig uit de droogkast. Leg het dekbed open en klop hem op. Verdeel de donsvlokken goed. Stop het donsdeken daarna weer in de droogkast. Herhaal deze stappen enkele malen. Één of twee keer volstaat dikwijls niet. Sowieso droog je altijd op lage temperatuur.
Nous recommandons toujours de laver séparément le garnissage et le revêtement.
Selon nous, c’est la seule manière d’assurer un nettoyage en profondeur.
Le nettoyage de votre couette ne doit pas être fait plusieurs fois par an, ni même chaque année.
Les couettes à compartiments restent généralement plus longtemps sur le lit que celles en cassettes ou en carrés.
Ne videz surtout pas votre couette vous-même !
Nous ne doutons pas de votre habileté, mais vous ne seriez pas le premier à nous appeler plus tard en disant : « J’ai un problème... »
Votre couette a besoin d'un nettoyage en profondeur ?
Ik heb een Fja-Oeyen Donsdeken. Wereldwijd is enkel Fja-Oeyen Mol gecertificeerd om met onze fijne donskwaliteiten te werken. We merken dat dit soms anders vermeld wordt, let hier dus mee op. Uw donsdeken kan in contact komen met mindere donskwaliteiten en know-how. We staan bijgevolg niet garant voor wassingen niet door Fja-Oeyen uitgevoerd zijn. In dat geval kunnen we de kwaliteit niet meer garanderen.
Vous voulez être sûr? Demandez-nous conseil !